Aктивност: Имам став

На ден 27.03.2024 година, учениците од нашето училиште ,,Васил Антевски – Дрен” , под менторство на предметните професорки Снежана Бриндевска, Лилјана Поповска и Радмила Куцуловска, уште еднаш го искажаа својот став во врска со најразлични теми кои го засегаат целото општество и се квалификуваа во уште едно финално учество на активноста ,,Имам став”, која се одржа во рамките на Собранието.

Дебатата се спроведе помеѓу три училишта за да се претстави симулација на една пленарна седница и законодавен процес, односно да се долови работата што ја извршува Собранието на Република С. Македонија. Нашето училиште по трет пат се закити со освоено ПРВО МЕСТО и освоен пехар на оваа активност, со што се докажува нивната одговорност, истрајност и достоинство за учество на ваков настан. Им честитаме и се гордееме!

Одбележување на 30 години воспоставени билатерални односи помеѓу Република Северна Македонија и Шпанија

Во чест на одбележување на 30 години воспоставени билатерални односи помеѓу Република Северна Македонија и Шпанија , се организираше натпревар за изработка на лого и најдоброто амбасадата ќе го користи во нивната коресподенција. За таа цел, денес 26 Март, на покана од амбасадорт на Шпанија во нашата земја неговата екселенција амбасадорот Хосе Луис Лосано Гарсија учениците кои влегоа во тесен избор имаа чест да ги презентираат своите изработки пред амбасадорот, директорот на ЦССО г-дин Шериф Мифтари. Учениците беа среќни и горди на своите креативни дигитални логоа, покажаа одлични комуникациски вештини и аргументи дебатираа на англиски јазик. Ваквата неформална дружба со амбасадор од кариера за најголем дел од нив , отвори прашања за личниот пат на амбасадорот, како ја доживува нашата земја, македонската кујна, дали е тежок македонскиот јазик за изучување и многу прашања врзани за убавините на нашата и неговата земја. Горди сме на нивните дигитални логоа и благодарни на покажаниот интерес на учениците под менторство на наставникот Радојка Хелман Денковска, со цел унапредување на новиот образовен профил техничар за е трговија и дигитален маркетинг. Најдобрите три ученика ќе бидат јавно објавени и наградени од страна на неговата екселенција амбасадорот на Шпанија во РСМ .

Второто место со бизнис концептот TERRAMEA – fun meats nature на Најдобар бизнис концепт за зелени иновации 2024

“Најдобар бизнис концепт за зелени иновации 2024“ за средни училишта во РСМ. Денес 23.03.2024 год.училишниот тим на ДРЕН под менторство на наставниците Емилија Ампева и Душица Кранго Марковска во финалето го освоија второто место со бизнис концептот TERRAMEA – fun meats nature пред комисијата во која членуваа претставници на Центарот за зелени иновации, Халкбанк , Македонија 2025 , Раде Кончар, GREENOVET, Стопанска Комора и Центар за развој на иновации и претприемачко учење во организација на Машински факултет.
ИДЕИТЕ ЗА БИЗНИС на учениците, ТЕОРЕТСКИТЕ ЗНАЕЊА, мотивацијата и желбата за успех ни даваат сила и верба училиштето да продолжи да ги зголемува вештините, знаењата и компетенциите на своите учениците. Горди сме на секој нивен успех и секогаш сме тука да ги поддржиме во нивните активности.

Градот Скопје организира свечен настан по повод Светскиот ден на среќата

Денес, по повод Светскиот ден на среќата, Градот Скопје организира свечен настан, кој се оддржа на Плоштадот Македонија, нашите ученици како дел од настанот креативни и среќни под менторство на наставниците Душица Кранго и Ирена Трпинова беа дел од него.

Среќата и сонцето денес на плоштадот на нашиот град Скопје станаа живописна слика на прославата, каде смеата силно одекнува и насмевките го красат секое детско лице. Преку лесни игри, давање подароци, писма со пораки и инспиративни разговори, пријателствата се продлабочуваа и се формираа нови врски. Заедно тие создадоа сеќавања кои ќе се задржат долго откако ќе помине денот.
 
Светскиот ден на среќата, на кој присуствуваа нашите ученици, е повеќе од прослава. Тоа е потсетник на моќта на позитивноста да ги трансформира животите.

Учество во активност – “Финализирање и имплементација на системот за следење на кариерите на матурантите од средните стручни училишта и обучени возрасни лица“

Учество во активност “Финализирање и имплементација на системот за следење на кариерите на матурантите од средните стручни училишта и обучени возрасни лица“ – проект финансиран од страна на ЕУ поддржан од МОН.
Иднината на младите во нашата земја е приоритет за сите нас, следење на нивните кариери и успешно вклучување на пазарот на трудот. Проектот продолжува во насока на креирање на идни образовни политики за просперитетна Република С. Македонија.

Одбележување на месецот на франкофонијата во училиштето

Одбележување на месецот на франкофонијата во училиштето. Разговори со амбасадорот г-дин Благој Зашов – “Дипломатски разговори – средби и сеќавања” , употребата и значењето на францускиот јазик во дипломатијата и значењето на францускиот јазик во идна професија на учениците. Линковско поврзување со амбасадот во амбасада на РСМ во Париз – г-дин Габриел Атанасов поранешен наш ученик и франкофон – патот на успехот и дипломатските предизвици како и линковско поврзување со претставник на училиштето “Leonardo Da Vinci” Лион , Франција – соработка во заедничкиот Еразмус проект помеѓу нашите училишта со несебичната поддршка на Францускиот Институт – Скопје чии претставник на настанот беше Љупка Димова го одбележаа овој настан .Едукацијата и можноста за избор на патот на личниот развој на учениците остануваат и понатаму приоритет на образовниот процес на нашето училиште.

ЕРАЗМУС проект во Барселона “Емоционалната интелигенција и нејзиното влијание во образовниот процес во функција на унапредување на компетенциите на наставниот кадар и менаџментот“

ЕРАЗМУС проект во Барселона “Емоционалната интелигенција и нејзиното влијание во образовниот процес во функција на унапредување на компетенциите на наставниот кадар и менаџментот“. Размена на искуства и добри образовни практики, вмрежување со учесници од различни земји. Обука која овозможи унапредување на методи, дидактики и мапирање на ефекти за повисоки цели во образовниот процес.

Иднината почнува дома

На 29.02.2024 се одржа завршниот настан на проектот ,,Иднината почнува дома” . На овој настан поддржан од претседателот Стево Пендаровски, ТИРЗ и Стопанска комора, 32-ца млади луѓе добија признание за нивната посветеност и работа и беа прогласени за амбасадори симболизирајќи 32 години независност.
Меѓу нив , признание за млад амбасадор со кој ќе се работи во иднина е нашата ученичка од IV-3 Николија Златевска.

Меѓународен симпозиум „Медиумската писменост во доба на вештачката интелигенција: Проширување на границите на возможното“

На 29 февруари Институтот за комуникациски студии одржа меѓународен симпозиум „Медиумската писменост во доба на вештачката интелигенција: Проширување на границите на возможното“ кој се организираше во рамки на проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. На настанот присуствуваа група ученици од нашето училиште СЕПУГС ” Васил Антевски- Дрен” Скопје со нивните ментори м-р Драгана Ѓореска и м- р Радојка Хeлман Денковска.