Оваа политика за колачиња објаснува што се колачиња и како ги користиме, видовите колачиња што ги користиме, односно информациите што ги собираме користејќи колачиња и како се користат тие информации и како да ги контролираме претпочитаните поставки за колачиња.
За повеќе информации за тоа како ги користиме, чуваме и чуваме вашите лични податоци, погледнете ја нашата Политика за приватност.
Во секое време можете да ја промените или повлечете вашата согласност од Декларацијата за колачиња на нашата веб-страница.

Дознајте повеќе за тоа кои сме, како може да не контактирате и како ги обработуваме личните податоци во нашата Политика за приватност. Вашата согласност се однесува на следниве домени: vasilantevskidren.edu.mk

Што се колачиња?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“.
Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies)  се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

Како и повеќето од онлајн услугите, нашата веб-страница користи колачиња од прва и трета страна за неколку намени. Колачињата од прва страна се претежно неопходни за веб-страницата да функционира на вистински начин и тие не собираат ниту еден од вашите лични податоци.
Колачињата од трети страни што се користат на нашата веб-страница се главно за разбирање како функционира веб-страницата, како комуницирате со нашата веб-страница, ги чуваме нашите услуги безбедни, обезбедуваме реклами што се релевантни за вас, и се на се ви обезбедува подобар и подобрен корисник искусете и помогнете да се забрзаат вашите идни интеракции со нашата веб-страница.
На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:За техничко функционирање на веб страницата;За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.
Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од нашата веб страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.
Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.
Ако оставите коментар на нашата страница, можете да се одлучите да ги зачувате вашето име, адреса за е-пошта и веб-страница во колачиња. Овие се за ваша погодност за да не мора повторно да ги пополнувате вашите податоци кога ќе оставите друг коментар. Овие колачиња ќе траат една година.
Ако ја посетите нашата страница за најава, ќе поставиме привремено колаче за да утврдиме дали вашиот прелистувач прифаќа колачиња. Ова колаче не содржи лични податоци и се отфрла кога ќе го затворите прелистувачот.
Кога ќе се најавите, ние исто така ќе поставиме неколку колачиња за да ги зачуваме вашите информации за најава и изборот на екранот. Колачињата за најава траат два дена, а колачињата со опции за екран траат една година. Ако изберете „Запомни ме“, вашето најавување ќе трае две недели. Ако се одјавите од вашата сметка, колачињата за најава ќе бидат отстранети.
Ако уредувате или објавувате статија, дополнително колаче ќе се зачува во вашиот прелистувач. Ова колаче не вклучува лични податоци и едноставно го означува ИД на објавата на написот што штотуку го уредивте. Истекува по 1 ден.

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето.
Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.
Покрај ова, различни прелистувачи обезбедуваат различни методи за блокирање и бришење колачиња што ги користат веб-страниците. Можете да ги промените поставките на вашиот прелистувач за да ги блокирате/избришете колачињата. За да дознаете повеќе за тоа како да управувате и бришете колачиња, посетете ги страниците: wikipedia.orgwww.allaboutcookies.org.